Jumaat, 7 Mei 2010

Bengkel 1Malaysia Authentic Thai Kickboxing

Sukan Muay Thai boleh dikatakan masih agak baru bagi warga kota. Walaupun penganjur seperti MIG Group dan Boxx Event sering menganjurkan kejohanan peringkat antarabangsa di sini, sambutan yang diterima daripada penonton tidak menggalakkan seperti yang berlaku di Kedah dan Kelantan.

Tidak seperti di Negeri Serendah Sekebun Bunga, Kelantan yang menjadikan Muay Thai sebagai aktiviti riadah, masyarakat bandar belum dapat menerima sepenuhnya sukan tempur ini.

Melihat kepada kejumudan itu, Persatuan Tomoi Gombak dengan kerjasama Kem Sitkrumat Klang dan sokongan Persekutuan Muay Thai Malaysia menganjurkan Bengkel 1Malaysia Authentic Thai Kickboxing di Hotel Plaza, Kuala Lumpur.
Menurut Yang Dipertua Persatuan Tomoi Gombak, En. Azman Abdul, objektif utama program adalah untuk memberi pendedahan yang lebih luas kepada peminat Muay Thai di Lembah Kelang.

Tidak seperti bengkel yang diadakan oleh kelab atau gim Muay Thai di ibu negara sebelum ini, bengkel kali ini boleh dianggap sebagai medan percambahan fikiran dalam kalangan pengamal Muay Thai dan mereka yang baru berjinak-jinak dengan sukan ini. Seramai 50 peserta dari seluruh negara hadir dalam seminar yang diadakan di Grand Ballroom, Hotel Plaza.

Antara jurulatih yang terlibat dalam bengkel sehari itu ialah Ajarn Somwang Sinuan dan Kuah Theam Long dari MMATC, Ampang; Kru Rungchai dari WMC Gym, Kelana Jaya; Kru Marzuki Ismail dari KLFK, Setapak; Kru Robbana dari Kelab Raja Panah, Pelabuhan Kelang; dan Kru Raja Ahmad dari Sitkrumat, Klang.

Pihak penganjur juga beruntung kerana enam petinju terbaik Malaysia dari WMC Gym (Malaysian Tigers) turut berkongsi skill dan kepakaran mereka. Antaranya ialah finalis Contender Asia 2, Bernard Radin dan Faizal Ramli, Juara WMC Asia 2009, Ali Yaakob, Juara Kejohanan Diraja Kelantan, Izzat, petinju ranking pertama Kelantan, Kudin Raja Jerong dan Juara Muay Thai Amatur Malaysia, Ejo.

Antara kelab yang menghantar pelatihnya ke bengkel itu ialah Kelab Anak Naga Api, Gombak; Kelab Flying Cobra, Setapak, Kelab Tomoi Mailook, Senawang; Kem Sitkrumat, Klang dan Sabah Muay Thai.

Bengkel ini turut ditaja oleh Rangkaian Tani Sdn. Bhd. yang menaja kopi belut dan krim belut Syirah untuk semua peserta. Penghargaan juga kepada Fusion Excel Sdn. Bhd. yang menaja loket Quantum Pendant untuk semua jurulatih terlibat.

Yang pastinya setiap peserta mendapat pengalaman baru dan ilmu yang berguna dalam bengkel pertama anjuran persatuan ini. Pihak Persatuan Tomoi Gombak akan menjadikan bengkel seperti ini acara tahunan selain menganjurkan pertandingan peringkat kebangsaan.

3 ulasan:

 1. Cubalah google tajuk BANGSA MELAYU MENGIKUT ULAMA AHLU SUNNAH WAL JAMAAH, maka akan kenalah kita tentang hakikat bangsa ini.

  Dan cubalah google pula tajuk-tajuk berikut agar kita kenal Si Kitul dan Raja Mandeliar yang mencari peluang dan ruang untuk melumpuhkan bangsa ini, iaitu:-

  (a) http://www.mediafire.com/?ne2dmyeinzo
  (b) Jaringan Wahabbi Sdn Bhd
  (c) Jom Kenali Dr Maza & Co
  (d) Ahlul Bait Yang Dicerca
  (e) Tok Ayah Zid Kedai Lalat
  (f) Kuasa Tiang Kepada Cita-cita
  (g) 40 Mutiara Hikmat Serambi Mekah

  FAKEH KHALIFAH SAKA

  BalasPadam
 2. terima kasih Fakeh. maklumat yg berguna utk semua , disamping kita membina kekuatan diri utk ketika diperlukan suatu hari nanti sepertimana yg kita semua tahu.

  BalasPadam
 3. Saya ibu hayati ingin berbagi cerita kepada anda semua bahwa saya yg dulunya cuma seorang TKW di HONGKONG jadi pembantu rumah tangga yg gajinya tidak mencukupi keluarga dikampun,jadi TKW itu sangat menderita dan disuatu hari saya duduk2 buka internet dan tidak disengaja saya melihat komentar orang tentan MBAH KABOIRENG dan katanya bisa membantu orang untuk memberikan nomor yg betul betul tembus dan kebetulan juga saya sering pasan nomor di HONGKONG,akhirnya saya coba untuk menhubungi MBAH KABOIRENG dan ALHAMDULILLAH beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor,dan nomor yg diberikan MBAH KABOIRENG meman betul2 terbukti tembus dan saya sangat bersyukur berkat bantuan MBAH KABOIRENG kini saya bisa pulang ke INDONESIA untuk buka usaha sendiri,,munkin saya tidak bisa membalas budi baik MBAH KABOIRENG sekali lagi makasih yaa MBAH dan bagi teman2 yg menjadi TKW atau TKI seperti saya,bila butuh bantuan hubungi saja MBAH KABOIRENG DI 085-260-482-111 insya ALLAH beliau akan membantu anda.Ini benar benar kisah nyata dari saya seorang TKW.. KLIK GHOB 2D 3D 4D 6D DISINI  Saya ibu hayati ingin berbagi cerita kepada anda semua bahwa saya yg dulunya cuma seorang TKW di HONGKONG jadi pembantu rumah tangga yg gajinya tidak mencukupi keluarga dikampun,jadi TKW itu sangat menderita dan disuatu hari saya duduk2 buka internet dan tidak disengaja saya melihat komentar orang tentan MBAH KABOIRENG dan katanya bisa membantu orang untuk memberikan nomor yg betul betul tembus dan kebetulan juga saya sering pasan nomor di HONGKONG,akhirnya saya coba untuk menhubungi MBAH KABOIRENG dan ALHAMDULILLAH beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor,dan nomor yg diberikan MBAH KABOIRENG meman betul2 terbukti tembus dan saya sangat bersyukur berkat bantuan MBAH KABOIRENG kini saya bisa pulang ke INDONESIA untuk buka usaha sendiri,,munkin saya tidak bisa membalas budi baik MBAH KABOIRENG sekali lagi makasih yaa MBAH dan bagi teman2 yg menjadi TKW atau TKI seperti saya,bila butuh bantuan hubungi saja MBAH KABOIRENG DI 085-260-482-111 insya ALLAH beliau akan membantu anda.Ini benar benar kisah nyata dari saya seorang TKW.. KLIK GHOB 2D 3D 4D 6D DISINI

  BalasPadam